Naša ponuka
 
 
 
 
 

Ľúbim sa a bodka: Budovanie sebalásky

Mám tučné brucho. Mám veľký nos. Mám malé prsia. Mám krivé nohy, polámané nechty, rozštiepené vlasy a žlté zuby.

Ktorá z vás sa v tom vidí? Uvedomili ste, že často na sebe hľadáme samé nedokonalosti a nevidíme na sebe nič iné len chyby? Prestaňme s tým.

Keď sa pozriete do časopisu alebo na sociálne siete, čo vidíte? Z každého niečo. Raz je to dokonalá tvár a telesné proporcie, inokedy zas nedokonalosti a návody, ako prijať seba samého. Ako sa zmieriť so svojimi chybami a naučiť sa ich mať rád. Pretože to je dôležité. Aby sme sa mali radi takí, akí sme. Aby sme sa nehanbili za svoje chyby, neschovávali ich. Aby sme si dali krátku sukňu aj keď máme celulitídu, vyčesali drdol aj keď nám odstávajú uši alebo dali obtiahnuté tričko na brušné rolky 😊

A skutočne sa to treba naučiť. Na čo sa však zabúda je fakt, že nielen o tom je sebaláska. Skúsme sa nezameriavať na nedokonalosti a ich následné prijatie. Skúsme sa zamerať na to, čo sa nám na sebe páči.

Som krásna

Už ste sa niekedy zamysleli, čo je na vás krásne? Táto časť bude asi ťažšia. Pre väčšinu z nás je problém priznať si svoje kvality. Hlavne tie fyzické. Vyzerali by sme namysleno a to sa predsa nepatrí.

Mám pre vás úlohu. Skúste sa postaviť pred zrkadlo a poriadne sa v ňom obzrieť. Pozvŕtajte sa, prezrite si každú časť tela a zamerajte sa na to, čo je krásne. S čím ste spokojní. Nájdite si niečo, na čo ste hrdí, čo chcete vyzdvihnúť, keď sa obliekate alebo líčite. Možno sú to vaše krásne oči, zmyselné pery, súmerné nohy, výrazné lícne kosti, brada, členky alebo dokonalé zápästia. Akákoľvek jedinečná vlastnosť. Podčiarknite tieto pozitíva a postupne začnite vnímať krásu vo svojom vnútri aj vonku. Pamätajte, že krása je subjektívna a každý má niečo výnimočné, čo stojí za vyzdvihnutie. Buďte hrdá na to, kým ste.

Ja mám krásne oči a osí pás. Hovorím o tom? Nie. Pretože mám tisíc ďalších častí, ktoré neznášam, tak hovorím radšej o nich. Lebo tak sa to patrí, tak som naučená a tak mi je to prirodzené. Začala som však na tom pracovať. Ste prví, ktorým to hovorím a úplne verejne. Páči sa mi môj driek. Teda väčšinu času. Kým sa neprejem a nie som nafúknutá a celkovo sa necítim mizerne. Ale o to nejde.

Ide o to, naučiť sa hľadať na sebe to pekné. Dnes hovorím o fyzickej kráse, dôležitá je, samozrejme, aj tá vnútorná.

Krása nie je jednotný štandard

Snažte sa prehodnotiť definíciu pekna. Nie je jednotný štandard, ale skôr rozmanitý súbor rôznych vlastností a jedinečných čŕt. Každý má svoju vlastnú hodnotu, ktorá nespočíva len vo fyzickej podobe, ale aj v osobnosti, schopnostiach, osobnom čare, smiechu, vystupovaní, komunikácií, láskavosti.

Venujte každý deň chvíľu na podporu svojej sebaúcty. Môže to byť krátka meditácia, písanie denníka s pozitívnymi myšlienkami alebo opakovanie afirmácií, ktoré zdôrazňujú vašu hodnotu. Týmto spôsobom si budete postupne budovať pozitívne myslenie.

Rozvíjajte svoje záľuby

Zamerať sa na činnosti a záľuby, ktoré vás napĺňajú radosťou a uspokojením, je dôležitým krokom k posilneniu vášho duševného a fyzického blaha. Vykonávanie činností, ktoré vám prinášajú radosť a napĺňajú vás pozitívnou energiou, môže zásadne ovplyvniť váš celkový pohľad na seba a život i seba samého.

Sama na sebe som si všimla, že s nečinnosťou prichádza mentálny úpadok. Po dlhšom období, kedy som chorľavá, prípadne mám veľa práce a celé dni presedím na gauči s počítačom na kolenách, pričom si chvíle krátim koláčmi a pizzou, cítim sa horšie. Hoci táto nečinnosť je na krátku chvíľu úžasná, časom príde zhoršená nálada a nájsť na sebe pozitíva je čoraz ťažšie.

Postupne som si uvedomila, že fyzická aktivita a zdravá strava majú priamy vplyv na moju celkovú spokojnosť. Nemusí to platiť u každého, no u mňa to to tak je. Preto je dôležité zistiť, čo funguje práve vám.

Skúšajte rôzne činnosti, experimentujte s rôznymi formami pohybu, stravou, koníčkami. Dôležité je nájsť zdravý a vyvážený prístup, ktorý podporuje váš duševný a fyzický blahobyt. Nechajte sa inšpirovať, ale najdôležitejšie je počúvať svoje vlastné telo a pocity, aby ste našli najvhodnejšiu cestu k lepšiemu sebavedomiu a pohode.

Podpora od blízkych ľudí

Hľadajte podporu od priateľov a rodiny, ktorí vás povzbudzujú a akceptujú takých, akí ste. Otvorte sa komunikácii a vyjadrujte svoje pocity. Často zistenie, že nie ste sami vo svojich pocitoch, môže vytvoriť silné puto s inými ľuďmi a posilniť vašu sebalásku. Skúste sa na túto tému spolu porozprávať a povedzte si medzi sebou o svojich kvalitách. Podporte sa a pomôžte ich nájsť jeden druhému. Skúste to pri decku vína, aby ste prelomili ľady 😊

Odborná pomoc

Ak bojujete s nízkym sebavedomím alebo máte problémy s akceptáciou seba samého, neváhajte vyhľadať odbornú pomoc od psychológa alebo terapeuta. Profesionálny pohľad a podpora môžu byť kľúčové pri prekonávaní vnútorných prekážok a budovaní zdravšieho vzťahu k sebe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia